Uitgelicht: Alles over olijfolie door de experts!

In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van de olijfolie. Met behulp van de experts van Foodelicious & Vermeyden vertel ik je er alles over!

Olijfolie is een product dat in veel keukens thuis te vinden is. Niet alleen is het vaak het basisingrediënt voor een dressing over de salade, het wordt geregeld gebruikt om mee te koken en te bakken. Wist je overigens dat olijfolie ook in de schijf van vijf staat vanwege de grote hoeveelheid onverzadigd vet en vitamine E (Bron)?

Er zijn altijd een paar vragen die door mijn hoofd gaan als ik een nieuwe fles olijfolie ga kopen. Wat is nou eigenlijk extra vierge? Zit er een verschil tussen de olijfolie van de supermarkt en van de speciaalzaak? Welke olijfolie gebruik je om te koken, te bakken of als dressing? Om meer te weten te komen over olijfolie én antwoorden te krijgen op deze vragen ben ik langs gegaan bij 2 prachtige speciaalzaken in Rotterdam: Foodelicious aan de Mariniersweg en Vermeyden Delicatessen & Wijnen aan de Nieuwe Binnenweg.

De verschillende soorten olijfolie

Olijfolie Vermeyden Rotterdam

Olijfolie is een natuurproduct. Door de klimaatomstandigheden en eigenschappen van de leefomgeving groeien de olijven op verschillende manieren. O.a. dit zorgt ervoor dat de olijfolie die grasachtige, peperig of citrus smaak heeft. Anja Sies van Vermeyden verteld mij meer over een van de producten; “De olijfolie van San Mauro is een Italiaanse olijfolie die enkel wordt gemaakt van de rijpste olijven van de boom. Dit, in combinatie met een koude persing onder druk, zorgt ervoor dat zo de mooiste olie uit de olijven wordt gewonnen. Daarom wordt dit product bijvoorbeeld ook door veel restauranteigenaren gebruikt”.

Het proces van de olijven omzetten in olijfolie zorgt ervoor dat er verschillende soorten olijfolie zijn. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met mechanische druk, maar ook met raffinage. Daarnaast maakt het ook nog uit hoe de olijven worden gebruikt. Soms wordt enkel de eerste persing van de olijven gebruikt, soms worden juist de olie uit restafval van de olijven gebruikt.

Waar koop je nou de goede olijfolie?

alles-over-olijfolie-1

Juist doordat olijfolie op zoveel verschillende manier wordt gemaakt, vind ik het lastig om te bepalen waar je nou de goede olijfolie koopt. Olijfolie is immers nagenoeg overal te koop, van supermarkt tot delicatessenwinkel. Jamie Specker van Foodelicious legt het verschil uit: “Alle olijfoliën bij Foodelicious zijn extra vierge, wat betekent dat de natuurlijke zuurgraad onder de 1% ligt. Anders dan je in de supermarkt vindt, omdat de zuurgraad van die oliën voornamelijk geraffineerd zijn teruggebracht onder de 1%. De kwaliteit bij Foodelicious is dus niet alleen beter, je proeft echt goed de verschillen tussen een grassige, houtige of peperige olijfolie. De olijfolie uit de supermarkt is veelal nabewerkt en daardoor proef je dus minder”.

Zo zijn de olijfoliën bij speciaalzaken vaak ook van hetzelfde ras en/of plantage. In de supermarkt vind je vaker een blend van de olie van diverse olijven. Anja Sies van Vermeyden benoemd nog wat verschillen. Olijfolie in de supermarkt wordt vaak op een grotere basis bereid en er worden veelal van de boom gevallen olijven gebruikt. Ook het persproces van de olijfolie in de supermarkt wordt op een andere manier uitgevoerd. Bij beide delicatessenwinkels mocht ik even proeven (soms organiseren ze overigens ook olijfolie proeverijen), dus ik weet wel waar ik voortaan mijn olijfolie koop, want ook de prijs mag de pret niet drukken!

Wanneer gebruik je welke olijfolie ?

alles-over-olijfolie-2

De ervaring vanuit de experts geven mij een goed beeld over de verschillen tussen de soorten olijfoliën en de verkooppunten. Er blijft voor mij nog één vraag over, eigenlijk een van de belangrijkste vragen voor elke foodie… Welke olijfolie gebruik je om te koken, te bakken of als dressing voor de salade?

Doordat olijfolie een natuurproduct is, is het (bijna) zonde om de extra vierge olijfoliën te gebruiken om mee te bakken. Door de verhitting gaan er namelijk smaken verloren. Het beste kun je deze olijfolie dus gebruiken voor koude bereidingen, zodat de goede karakteristieke smaken naar voren komen. Dan voegt het echt wat toe.

Als je wilt bakken in olijfolie zijn bijvoorbeeld Betis van Foodelicious of de Boeren olijfolie van Vermeyden zeer geschikt. Er zijn hierbij ook soorten die meer geraffineerd zijn. Hierdoor proef je de smaak van olijfolie minder sterk in het gebakken product. Dit is bijvoorbeeld fijn als je gaat frituren! Tijdens mijn bezoek merkte ik dat er veel kennis aanwezig is. Dus als je twijfelt of graag geadviseerd wilt worden: gewoon even vragen bij een van de medewerkers!

Een ruime keuze aan goede producten!

En nu komt mijn promo praatje, want ik ben namelijk erg enthousiast! Bij beide winkels heb je een ruime keuze aan verschillende soort hoge kwaliteit olijfoliën. Bij Vermeyden vind je kwalitatief mooie olijfoliën. Denk bijvoorbeeld aan Italiaanse olijfolie (San Mauro) of Spaanse olijfolie (Valderrama). De laatste lijn is mede ontwikkeld door top chefs zoals Cees Helder, o.a. bekend van Michelin sterren restaurant Parkheuvel in Rotterdam. De vijf verschillende oliën zijn specifiek geschikt voor type bereidingen, wat zorgt dat je jouw gerechten perfect op smaak kan brengen.

rotterdamse-kazen-1 1100

Foodelicious staat bekend om haar lekkerste en kwalitatief beste olijfoliën en azijnen uit o.a. Italië, Spanje en Kroatië. De olijfolie komt bij kleine boeren vandaan waardoor elke olie z’n eigen karakteristieken heeft. Zo is de Griekse variant bijvoorbeeld wat vetter. Er zijn ook heerlijke producten op basis van olijfolie, zoals de knoflookolijfolie of Roma olijfolie. Het beste is om hier lekker rond te kijken, te proeven en zo je eigen favoriet te kiezen!

Beide winkels hebben overigens regelmatig olijfolie in de aanbieding via de Shogolo app. Dan heb je dus een top olijfolie mét korting!

Heb je de app nog niet? Downloaden kan hier:

Apple: http://bit.ly/Shogolo_Apple
Android: http://bit.ly/Shogolo_Android

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout