Recept: Verse boterzachte schol

Nu de lente weer is begonnen zijn er ook weer volop mooie seizoensproducten beschikbaar. Vandaag een recept met verse schol, ideaal voor een doordeweekse avond.

 

Schol is een platvis met een mooie, zachte eigen smaak. Hierdoor heeft de vis enkel wat peper & zout nodig om de lekkere smaken naar boven te halen. Door de korte bereiding is zo’n visje ideaal voor een (snelle) doordeweekse avond.

Bij Vishandel Ruud den Haan vind je deze schoongemaakte scholfilets. Puur gemak, de visjes kunnen direct de pan in zonder vele handelingen. Bij de zachte schol serveer je knapperige, gestoomde snijbonen en gebakken aardappels. Met wat sap van een citroen voeg je nog een beetje extra frisheid toe.

Wijntip van Nadien

In boter gebakken vis gaat lekker met een droge witte wijn. Een chardonnay zonder houtrijping werkt hier goed, maar ook een riesling of een sauvignon blanc uit de Loire. De rode draad zijn frisse zuren, die breken het vet af en zorgt voor een mooi balans. Santé!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

Ingrediënten

4 schollen
50 gram roomboter
400 gram snijbonen
450 gram aardappelen (om te bakken of koken)
20 gram bakboter
eventueel aardappelkruiden
peper & zout
citroen

Benodigdheden

Ruime koekenpan voor de schollen
Stoommandje (voor de snijbonen)

Tip: Zorg dat de schollen genoeg ruimte hebben in de pan en het boter kunnen opnemen. Je kunt bijvoorbeeld ook 2 pannen gebruiken, met elk 2 schollen.

Hoe maak je het?

  1. Kook water in een waterkoker. Bak de aardappels in de bakboter in een koekenpan bruin. Snij de snijbonen fijn en leg deze in een stoommandje in een pan. Vul het pan tot de onderkant van het mandje met kokend water. Stoom de snijbonen in 5 minuten gaar. Giet de snijbonen af als het gereed is.
  1. Ondertussen verhit je de roomboter in een koekenpan (zie de bovenstaande tip). De schollen bestrooi je, naar smaak, met peper en zout. Leg deze vervolgens in de hete pan en bak deze aan beide zijden voor 2 minuten. Beweeg ze tussendoor rond in het boter, om er een zachte smaak aan te geven en te zorgen dat de schollen niet vastplakken aan de pan.
  1. Als je de scholfilets uit de pan haalt na 4 minuten, verwijder je met een mes de graatjes. De filets serveer je op de snijbonen, met de aardappels ernaast. Bestrooi met een beetje citroensap voor een extra frisse smaak.

recept-schol 1200

Een makkelijk, maar ontzettend lekker gerecht voor een (snelle) doordeweekse avond. Zo ontdek je op een gemakkelijke manier de lekkere smaken van het seizoensproduct schol. Eet smakelijk! 

 

Heb je het seizoensrecept met lamsbout al gezien op onze blog?
Bekijk ook onze andere recepten, wijntips en biertips in ons Blog!
Via e-mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout