Recept: Lamsbout in hooi

Vergeet rookhout. Voor het geven van mooie, zachte aardse smaken aan het vlees maak je gebruik van hooi! Dit recept met lamsbout kan perfect op de BBQ of in de oven…

 

Nog maar een paar dagen en dan begint officieel de lente! De zon laat zich de afgelopen dagen ook steeds vaker zien, heerlijk. Gepaard met het begin van de lente gaat de komst van mooie seizoensproducten, van cote de boeuf tot asperges!

 

Voor menig Nederlander staat het begin van de lente – en de eerste warme dagen met veel zonnestralen – ook gelijk aan BBQ weer. Bij De Groene Weg slagerij Theo Pronk liet ik mij verrassen door een product dat nu weer volop te verkrijgen is, lamsbout. Dit mooi stukje lamsvlees kun je zowel met bot als zonder bot verkrijgen en bereid je eenvoudig op de BBQ (of bij minder barbecueweer in de oven).

 

Bij De Groene Weg is deze lamsbout in hooi een specialiteit. Elke jaar bereiden ze een huisgemaakte kruidenboter, verpakken ze de lamsbout in hooi als pakketje zodat je het gelijk kunt gebruiken. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is het op de BBQ te leggen. Hieronder laat ik je zien hoe je dit mooie product zelf kunt bereiden. Ook geef ik je een lekker recept voor een kruidenboter. Zo kun je zelf aan de slag met deze heerlijke specialiteit!

lamsbout-hooi-2 1200

Wijntip van Nadien:
Lam & rode wijn zijn ideale partners. Hier kun je de plank bijna niet mis slaan. Toch heb ik een specifieke tip voor dit recept en dat komt door de Provençaalse kruiden en de knoflook. Dit snakt naar een stevige wijn uit de Provence. Deze wijnen zijn het beste te omschrijven als kruidige krachtpatsers. Probeer bijvoorbeeld eens een AOC Bandol. Fantastisch bij de kruidige gerechten als deze. Mocht je door het zonnetje van de afgelopen week het voorjaar al in je bol hebben, kan een rosé uit de Provence ook goed! Zoek even naar een Coteaux d’Aix-en-Provence of een Côtes de Provence. Santé!

Wat heb je nodig? (voor 4-6 personen)

Ingrediënten

700 gram lamsbout, zonder bot
25 gram boter (bij bereiding oven)
25 gram hooi met klaver / rozenbottel (verkrijgbaar bij o.a. de Intratuin, op de bbq afdeling of dierenafdeling)
aluminiumfolie

Ingrediënten voor de kruidenboter

100 gram ongezouten roomboter
5 gram tijm
5 gram rozemarijn
1 grote teen knoflook
peper & zeezout (naar smaak)

Bereiding van de kruidenboter

Laat de ongezouten roomboter op kamertemperatuur komen. Hak ondertussen de rozemarijn fijn en risp de tijm van de takjes. Plet de knoflook, verwijder de schil en snij de knoflook in kleine, fijne stukjes. Meng vervolgens de roomboter met de rozemarijn, tijm en knoflook. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Lamsbout bereiding op de BBQ (met kolen)

  1. Bereid de kruidenboter volgens bovenstaande omschrijving. Leg op een groot stuk aluminiumfolie (het vlees moet er geheel in passen) het hooi, als een klein hoopje. Hierop moet straks precies het vlees passen.
  1. Vul de barbecue voor de helft met kolen. Zorg dat je niet teveel kolen gebruikt, omdat de temperatuur anders te hoog wordt. Steek de kolen aan. Schroei de lamsbout boven de kolen aan alle zijden dicht.
  1. Haal het stuk vlees van de barbecue en leg dit op het hooi. Bestrijk de bovenkant van het vlees rondom met de kruidenboter. Doe dit vlug, omdat de kruidenboter kan beginnen te smelten.
  1. Vouw het aluminiumfolie goed dicht, zodat er geen lucht kan vrijkomen. Leg het vlees vervolgens op de barbecue, op de kant zonder kolen. Doe de kap dicht en laat het voor 2 uur op de barbecue liggen. Houd goed de temperatuur in de gaten, dit moet 90 graden blijven. Na 2 uur komt het vlees prachtig rosé van de barbecue en kun je direct opdienen.

lamsbout-hooi-3 1200

Lamsbout bekleed met kruidenboter, voordat deze ingepakt wordt in aluminiumfolie. 

Lamsbout bereiding in de oven

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Bereid de kruidenboter volgens bovenstaande omschrijving. Leg op een groot stuk aluminiumfolie (het vlees moet er geheel in passen) het hooi, als een kleine hoopje. Hierop moet straks precies het vlees passen.
  1. Verhit een koekenpan met 25 gram boter. Schroei het vlees op hoog vuur in ongeveer 2 minuten aan alle zijden dicht. Haal het vlees uit de pan en leg het op het hooi. Bestrijk de bovenkant van het vlees rondom met de kruidenboter. Doe dit vlug, omdat de kruidenboter kan beginnen te smelten.
  1. Vouw het aluminiumfolie goed dicht, zodat er geen lucht kan vrijkomen. Leg het vervolgens in het midden van de oven voor 2 uur. Het vlees komt prachtig rosé uit de oven en kun je direct opdienen.

lamsbout-hooi-1 1200

Het enige dat je dus hoeft te doen is de lamsbout dichtschroeien en dit lamsbout pakket op de BBQ (of in de oven) leggen en wachten maar. Het resultaat is echt onwijs lekker♥! Het lamsvlees is zacht en puur van smaak, er is een lichte kruidensmaak aanwezig en je proeft de aardse smaken van het hooi mooi door het vlees. Dit recept van lamsbout in hooi is echt een aanrader!

 

Bekijk ook onze andere recepten, wijntips en biertips in ons Blog!
Via e-mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout