De lekkerste kazen rondom Rotterdam!

Of je nu houdt van een jonge zachte kaas of van een oude brokkelkaas… Rotterdam en haar omgeving heeft veel smaakvolle varianten te bieden. Ik zet de lekkerste kazen voor jou op een rij, mét tips voor lekkere echte Rotterdamse producten voor bij deze kazen!

Rotterdam’s meest bekende kaas

rotterdamse-kazen-1 1100

Het product dat ontstond vanwege liefde voor de stad is wellicht de meest bekende kaas van Rotterdam, de Rotterdamsche Oude. Deze kaas ligt minimaal 50 maanden te rijpen op massief houten planken. Gecreëerd net buiten Rotterdam (Barendrecht) en ondertussen reuze populair in binnen- én buitenland. Ondanks dat het product momenteel niet meer gemaakt wordt in de omgeving van Rotterdam, is deze kaas een boegbeeld van de stad geworden.

De Rotterdamsche Oude is in diverse varianten verkrijgbaar. Naast de originele eenjarige oude kaas is er ook een overjarige drie jaar oude kaas genaamd ‘Brokkel’. Bij Foodelicious vind je naast deze twee varianten ook nog de Rotterdamsche Oude Geit, een lekkere, harde geitenkaas die een jaar heeft gerijpt. Hier kun je ook volop speciale producten voor bij deze Rotterdamsche kazen vinden!

Ambachtelijk & met liefde bereid

Rotterdamse-kazen-2 1100

Iets buiten Rotterdam vind je boerenkaas dat op een traditionele, ambachtelijke wijze wordt bereid. Onder de naam ‘Pietershoeve’ vind je lekkere kazen van diverse boeien uit o.a. Krimpenerwaard, Lopikerwaard en het Groene Hart. Dit zijn kazen waar liefde aan toe wordt gevoegd, omdat elke kaas met de hand wordt gemaakt, elk apart in een tobbe.

Door het rijpingsproces, de omgevingstemperatuur en de culturen die worden toegevoegd krijgen de kazen elk hun eigen identiteit. Zo eigen, dat binnen een bepaalde soort zelfs de kazen net iets anders kunnen smaken. Zo krijg je een groot diversiteit aan producten, van zacht belegen kaas tot Stolwijker pittig. Maar ook kazen met specifieke kruiden of oude overjarige kazen zijn verkrijgbaar. Bij Kaasspecialist Lusthofstraat kun je rustig rondkijken tussen het grote assortiment en je laten informeren over deze smaakvolle kazen om er vervolgens thuis lekker van te kunnen genieten.

Biologisch & ambachtelijk

rotterdamse-kazen-3 1100

Aan de andere kant van het water, in Kinderdijk, worden op ambachtelijke wijze diverse soorten biologische kazen bereid. Liefde voor het boerenleven, de dieren en het kaasmaken zorgen ervoor dat BioKaas Kinderdijk met producten van eigen boerderij heerlijk kazen maakt. Nagenoeg het gehele proces van kaasmaken gebeurt dan ook op de boerderij, van het melken van de dieren tot het rijpen van de kazen.

De kazen van BioKaas Kinderdijk zijn verkrijgbaar bij De Groot Kaas en Delicatessen, in drie varianten; schapenkaas, geitenkaas en koeienkaas. Daarbinnen heb je diverse typen, van jonge kazen tot oude kazen. Elk hebben zij een mooie, lekkere eigen smaak. Bij De Groot kun je advies krijgen over de rijpheid, de smaakverschillen en de culturen die in de kazen aanwezig zijn.

Échte Rotterdamse producten bij de kazen

rotterdamse-kazen-4 1100

Om je genietmoment met deze kazen helemaal compleet te maken, serveer je er een van deze échte Rotterdamse producten met een verhaal bij. Beide producten zijn verkrijgbaar bij Vermeyden Wijnen & Delicatessen.

Zo heb je bijvoorbeeld de Rotterdamsche confituur. In hun keuken in Rotterdam Zuid worden hier – via een maatschappelijk project door jonge talenten – diverse smaken confituur gemaakt. Deze confituren worden gemaakt met ingrediënten uit de omgeving van Rotterdam. Zo past bijvoorbeeld de confituur met appel, gember en citroen lekker bij de verschillende kazen!

Een ander Rotterdams product dat ook onwijs lekker (bij de kazen) is, zijn de koekjes van Maasstroompjes. Dit koekje werd tijdens een wedstrijd in 1934 uitgeroepen tot hét koekje van Rotterdam. Een paar jaar geleden vond de kleindochter van de Rotterdamse banketbakker G. Slob het originele recept en bracht het koekje terug op de markt.

Volop inspiratie om een lekkere Rotterdamse kaasvariatie met mooie echte Rotterdamse producten op tafel te zetten! Om het helemaal compleet te maken kun je ervoor kiezen om een Rotterdams biertje bij te serveren. Nadien zette al eerder de lekkerste Rotterdamse bieren op een rij!

Bekijk ook onze andere recepten, wijntips en biertips in ons Blog!
Via e-mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout