Knallend het nieuw jaar in: Champagne, Prosecco of Cava?

Nog een paar dagen en dat is het weer zo ver. Met z’n allen aan de bubbels. Welke ga jij opentrekken met Oud & Nieuw? In deze blog leg ik kort uit wat het verschil is tussen ’s werelds bekendste bubbels en geef ik tips voor een knallend Oud & Nieuw.

Het verschil tussen Prosecco, Cava en Champagne

Wat overeenkomt tussen de drie, zijn natuurlijk de bubbels. Het verschil zit ‘m in de wijze waarop die bubbels in de wijn zijn gekomen. En precies dat heeft weer invloed op de uiteindelijke smaak.
Champagne en Cava worden gemaakt volgens de traditionele methode. Dat houdt in dat er een tweede gisting in de fles plaatsvindt. Tijdens die tweede gisting wordt de fles afgesloten met een kroonkurk, waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen. Zo ontstaan de bubbels. Naast bubbels blijven er ook gistcellen rondzweven in de fles. Daar komt die bijzondere smaak van brioche, brooddeeg en biscuit vandaan, die je vaak vindt in Champagne (en de betere Cava). Daarnaast vind je vaak aroma’s van appel, peer en citrus.

Hoe langer de fles op z’n gistcellen rijpt, hoe complexer de smaken worden. Bij Champagne moet dat minimaal 15 maanden, bij Cava is dat minimaal 9 maanden. Voor vintages – Champagne of Cava uit één jaar – is dat zelfs nog langer: 36 maanden voor Champagne en 30 voor Cava. Hoe het precies gaat? Check dit filmpje!

Prosecco is een heel ander verhaal. Hier vindt de tweede gisting niet plaats in de fles, maar in een RVS tank. Dat gaat dus allemaal iets sneller. De wijn rijpt niet op zijn gistcellen. Dat heeft dus ook invloed op de smaak. Verwacht bij prosecco geen brooddeeg of biscuit. Hier staat het fruit centraal: appel, peer, perzik.

Een Cava voor bij het eten

Dat was de theorie, maar natúúrlijk zijn er uitzonderingen. We zijn immers in de wijnwereld. Neem deze Pere Ventura Vintage Cava uit 2012. Een vintage cava die maar liefst 48 maanden is gerijpt. Het frisse fruit maakt plaats voor rijpe appel en ananas, gedroogde abrikoos en biscuit. Dat is nog niet alles: een deel van de wijn is opgevoed in eikenhouten vaten. Dat geeft de wijn weer aroma’s van vanille en noten mee. Een complexe bubbel, die perfect past bij het diner.

Met de Shogolo-app betaal je geen € 27,50 voor deze Cava, maar tijdelijk € 25 bij De Gouden Ton. 

TIP: Sigurd van de Gouden Ton benadrukt dat je deze wijn niet in een flute moet schenken, liever een breder wijnglas, zodat de smaken goed tot zijn recht komen.

o_1b4f3q0vksr1l87mt817de1op97_new

Een bubbel bij de oliebollen

In tegenstelling tot wat de meeste mensen misschien denken, past Champagne helemaal niet bij oliebollen. De meeste Champagnes, Cava’s maar ook Prosecco’s zijn veel te zuur bij het zoete van de oliebol. Je hebt een wijn nodig die net zo zoet is. Dat kan een Champagne zijn, maar dan wel een démi-sec, ofwel halfzoete champagne. Een voordeliger alternatief is een Clairette de Die uit het zuiden van Frankrijk.

Weer eens wat anders is de Jus de Pomme van Domaine Dupont. Het is een alcoholvrije appelcider met een frisse zoetheid, die heerlijk combineert met oliebollen.

Met de Shogolo-app is ‘ie nu afgeprijsd van € 8,95 voor € 7,95 bij Wijnhandel Peeters! 

Een bubbel van eigen bodem

Wist je dat er ook mousserende wijn in Nederland worden gemaakt? Zo maakt Wijnhoeve de Kleine Schorre een ‘Brut de Zélande’, een verfrissende bubbel van pinot blanc, rivaner en auxerrois. Maar ook aan de andere kant van het land wordt er volop wijn gemaakt. In het zuiden van Limburg vind je Domein Holset. Hier wordt onder andere een ‘Bruut’ gemaakt van Johanitter en Cabernet Blanc. Bijzondere druiven, die je niet zo vaak (meer) ziet. De bubbel heeft een groen, fruitig karakter van appel en peer.

Met de Shogolo-app is ‘ie nu afgeprijsd van € 27,95 voor € 25,95 bij Wijnhandel Peeters! 

Heb je zelf ook een favoriet? Laat het ons weten in de reacties. Geniet van de feestdagen en een hele fijne jaarwisseling gewenst.

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout