Heerlijk Dichtbij! Peren uit Klaaswaal van teler Zevenbergen

Een prachtige gaarde met perenbomen op slechts 20 minuten rijden vanaf Rotterdam.

7 hectare perenbomen, passie voor de lekkerste peren en een bijzondere samenwerking met de natuur. Dat is in het kort de kracht van Perenteler Zevenbergen. Ik bracht een bezoek aan de gaarde en vroeg de teler alles over het groeiproces van de peer.

Al vroeg op de ochtend verlaat ik het ontwakende Rotterdam. Na 20 minuten rijden kom ik aan in Klaaswaal en rijd ik langzaam het erf van fruitteler Zevenbergen op. Het grindpad knispert onder de autobanden. Als ik uitstap, hoor ik in de verte al het geluid van de bedrijvigheid; zachte stemmen, het geluid van een kleine tractor en ook de haan laat met een luid gekraai flink van zich horen. Eenmaal aangekomen op de boomgaard kan ik het niet laten om direct de warme ochtendzon vast te leggen. Deze peren hangen er zo prachtig in het zonnetje bij.

perenteler-5-peren-uitgelicht

Al 150 jaar in de familie

September is een drukke maand voor Bas & Lena Zevenbergen, dit is namelijk de plukmaand van de peren. Met 7 hectare grond is Perenteler Zevenbergen een kleine speler, wat precies hetgeen is dat dichtbij hen staat. ‘We houden alles zelf in controle. Nu ben je puur met je product bezig en een kwaliteitsproduct aan het telen dat boven de rest uitsteekt’ vertelt Lena Zevenbergen trots.

perenteler-7-lena

Bevlogen door het vak nam Bas Zevenbergen jaren geleden het familiebedrijf over. Ondertussen is het bedrijf al meer dan 150 jaar actief en telen ze op de grens van Numansdorp en Klaaswaal vier soorten peren; Doyenné du Comice, Gieser Wildeman, Conference en Sweet Sensation.

perenteler-8-goooglemaps

Samenwerken met de natuur

Bij het telen van peren gaat het om veel meer dan de hoeveelheid peren aan een boom. Het gaat ook om de hardheid van de peer of de bewaarmethode na de pluk. De natuur speelt de grootste rol. Zo heeft het warme klimaat van de afgelopen maanden impact gehad op het suikergehalte, waardoor de producten een stuk zoeter zijn. Ook de bodemgrond, het werken met insecten en stuifmeel productie is belangrijk in het proces.

‘We doen het samen met de natuur’ leg Lena uit. ‘Het telen van peren gaat om evenwicht. Zo gebruiken we o.a. organische mest en nuttige insecten om de kwaliteit van de peren goed te krijgen. We gebruiken liever nuttige insecten die de schadelijke insect opeten, dan dat we bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat is een balans dat je nauwlettend in de gaten moet houden’.

perenteler-4-boomgaard

Tijdens het groeiproces wordt er veelal met bestuivers gewerkt, om ervoor te zorgen dat de peer een mooie vrucht wordt. Dit wordt enerzijds gedaan met natuurlijke bestuivers (bijen, andere peren) en anderzijds met kunstbestuiving. ‘Dit wordt bij veel natuurproducties gedaan. Neem bijvoorbeeld de kiwi. Als je deze niet zou bestuiven, zitten er geen zaadjes in en is deze niet mooi rond. Zo geldt dat ook voor de peer’ legt Lena uit.

Elke ras zijn eigen eigenschap

Peren zijn er in verschillende rassen. Elk ras heeft zijn eigen eigenschappen, smaak en hardheid. De Gieser Wildeman is natuurlijk perfect om stoofpeertjes van te maken en de Conference is de klassieke handpeer. De Doyenné du Comice is een sappige handpeer die je zonder schil eet. Ook ontstaan er wel eens nieuwe peren, zoals de Sweet Sensation. Deze peer is een zusje van de Doyenné du Comice. Je herkent ze aan de rode gloed. Het is een heerlijke zoete, zachte peer die je direct uit de hand kunt eten zonder te schillen.

perenteler-2-boomgaard

Het bewaar geheim van de peer

Groot, mooi en lekker moet uiteindelijk de peer zijn, met een perfect suikergehalte en goede hardheid. Door continue op het juiste moment tijdens de teelt ingrepen te doen, proberen Bas & Lena de producten het mooist te krijgen. ‘We testen veel op smaak en hardheid. Het gaat erom dat de peren goed en lekker zijn. Vooral dat ze ook nog lekker zijn als je ze eind juni in de winkel koopt’ aldus Lena. ‘Maar hoe werkt dat dan, als je je producten al in september plukt?!’ vraag ik vol verbazing aan Lena.

perenteler-6-perenpluk

Om het hele jaar te kunnen genieten van de lekkere, kwalitatief goede peren worden de peren bij lage temperatuur en zuurstofhaltes bewaard. ‘De bewaring in een koeling zorgt ervoor dat de kwaliteit blijft, de bewaartermijn wordt verlengd en het heeft positieve invloed op de smaak van de peer’, legt Lena uit. Zelfs de peren die je in oktober bij de groenteboer koopt gaan eerst nog even in de koelcel, puur voor die extra smaaktoevoeging.

Korte ketens

Vanuit de bewaarlocaties worden de diverse peren gedistribueerd naar supermarkten en speciaalzaken. Daar komen vele tussenpersonen aan ten pas, maar dit kan ook anders. De leverancier, oftewel jouw groenteboer, kan het product direct bij de boer halen. Deze teler zit immers maar op 20 minuten rijden van Rotterdam!

perenteler-3-westland

Bij De Westlandse Tuin in Rotterdam Zuid begrijpen ze dit principe. Nagenoeg alle producten worden direct bij de teler opgehaald en verkocht in de winkel. Je hebt als consument zo het meest verse product in handen, je weet waar het product vandaan komt en je kunt heerlijk genieten van de lekkerste peren uit de omgeving van Rotterdam.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en het Foodcluster.

Deel dit blog op:

2 reacties op “Heerlijk Dichtbij! Peren uit Klaaswaal van teler Zevenbergen”

  1. Mooi artikel, Lena. Ik hoop dat het je in de Masterclass Stad & Platteland lukt om nieuwe, inspirerende manieren te vinden om je producten af te zetten in de stad Rotterdam. Wie weet levert het nog een paar mooie contacten op met handelaren uit de regio!

  2. Wat een prachtig bedrijf! Het water loopt me uit de mond om een peer van jullie te proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout