Heerlijk Dichtbij: Op bezoek bij je eigen koe?!

Bij De Drie Wedden genieten de koeien middenin de uiterwaarden pas echt van het leven. Ze verkopen biologische vleespakketten van hoge kwaliteit. En het bijzondere, je kunt gewoon op bezoek bij je eigen koe!

Met mijn auto rijd ik door de uitgestrekte weilanden van Noordeloos naar biologische boerenbedrijf De Drie Wedden. Plots staan ze daar opeens… koeien. Naast de auto, voor de auto en er komen er nog een hele reeks enthousiast aan wandelen. Scharend van het lachen stap ik uit mijn auto en roep ‘Ik heb nog nooit zo’n warm welkom gehad!’.

de-drie-wedden-5-1200

Vooraf even een kleine les in deze (blaarkop)koeien;

– Een koe is een vrouwelijke rund
– Een stier is een mannelijke rund
– Een os is een gecastreerde stier (en dus een mannelijke rund)

Familiebedrijf vol jonge boeren

Nadat ik aan de eettafel ben gaan zitten en het enthousiaste welkom van de koeien heb verwerkt, begint Anja Slob enthousiast te vertellen over het boerenbedrijf De Drie Wedden. ‘Mijn opa is in Noordeloos begonnen op het dorp, daarna heeft mijn vader (Teunis Jacob) het overgenomen in 1984 en door de ruilverkaveling (red. 1988) zijn wij hier terecht gekomen. Sinds ‘94 is het bedrijf biologische en sinds 2013 zit ik in de maatschap, eveneens als Rokus Lakerveld. Nu is het een familiebedrijf vol jonge boeren’.

de-drie-wedden-2-1200

Bijzonder om zo te ervaren, het enthousiasme van twee jonge twintigers die kansen zien voor het boeren familiebedrijf. Zo houdt Anja zich o.a. bezig met de vleespakketten en heeft Rokus heel bewust voor het boerenbedrijf gekozen. ‘Mijn opa was boer en vanuit interesse ben ik er altijd wel mee bezig geweest. Ik kwam hier regelmatig over de vloer en zo is deze samenwerking ontstaan’ vertelt Rokus.

Het familiebedrijf heeft momenteel zo’n 125 melkvee koeien, die dagelijks twee maal gemolken worden voor de biologische melkvee productie aan Friesland Campina. De dagelijkse leiding hierin ligt bij Teunis en Rokus.

Biologische productie staat voor

De belangrijkste waarde van De Drie Wedden is biologisch, met oog voor dier, natuur en milieu. Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, antibiotica of gentech voer gebruikt. Daarbij komt dat de dieren het grootste deel van het jaar buiten staan totdat dit plezierig voor hen is en ze voor de winterperiode naar binnen verhuizen. Zo hebben ze veel bewegingsruimte en kunnen ze lekker grazen.

de-drie-wedden-4-1200

De biologische visie gaat nog verder dan dat. Biodiversiteit is daarin ook een belangrijk oogpunt voor De Drie Wedden. ‘Door op een biologische wijze te boeren heb je meer kruiden in je weiland wat goed is voor de koeien als voedingsstof maar ook weidevogels en insecten. Met mest van de koeien houd je dit groeiproces zelf in stand. Daarnaast speelt het bodemleven een grote rol zoals de micro-organisme of voor grasgroei. Dan moet je erop letten dat je bijvoorbeeld niet met te zware machines over het land gaat. En het werkt, want je merkt dat hier veel bijzondere vogelsoorten zitten en vele kruiden groeien.’ aldus Nellie Slob.

De cirkel rond maken

Van origine is De Drie Wedden een melkveebedrijf dat biologische melk levert. Echter geeft enkel de koe melk, waardoor de geboren mannelijke runderen geen eindbestemming hadden binnen het bedrijf. Omdat het leven van de koe voorop staat & biologische een belangrijke pijler is binnen het boerenbedrijf, wilden zij graag de cirkel rond maken.

de-drie-wedden-1-1200

Sinds een klein jaar levert De Drie Wedden daardoor vleespakketten van hun eigen ossen, die vanaf kalf tot volgroeide os in vrije natuur volop genieten. De stieren worden op de juiste leeftijd gecastreerd, zodat deze als ossen rustig en gemoedelijk samen in de weide kunnen leven.

Door deze vrije manier van leven ontwikkelen de koeien zich optimaal. Ze eten heel regelmatig en groeien op een normale manier uit tot volwassen koe. Er wordt dus geen snelle voedselproductie of iets dergelijks toegepast zoals in andere industrieën, maar alles gebeurt op een stressvrije, ontspannen manier.

Op het moment dat ze de juiste leeftijd voor de slacht hebben bereikt – oftewel voor het kwalitatief beste vlees –, worden ze op biologische wijze geslacht en via vleespakketten aan de consument verkocht. Deze manier van verkoop houdt daarnaast ook de productieketen kort, doordat het eindproduct van de boer direct naar de klant gaat.

Baden in de Lek

de-drie-wedden-7-1200

Omdat ik dolgraag met eigen ogen wilde zien wat het vleespakket precies inhoudt, stap ik bij Anja in de auto voor een kort ritje naar de tweede locatie, een natuurgebied bij Vianen. Eenmaal daar aangekomen maken we een kleine wandeling door de uiterwaarden, waar de koeien al enthousiast onze kant op komen stappen.

de-drie-wedden-6-1200

Zie je de foto hierboven? Dit is zo’n os. Een os die ultiem aan het genieten is in de uiterwaarden aan de Lek. Grote hoeveelheid land om te grazen, rivier om in te baden, gezelligheid van zijn mede vrienden. Dit is in mijn ogen het soort leven wat elke koe wel zou willen hebben.

Vleespakketten; fantastisch vlees uit je vriezer

Het bijzonder aan de vleespakketten van De Drie Wedden is dat het goede leven van het dier voorop staat, op een biologische manier. Voor de consument is deze manier van vleesproductie uniek. Doordat de ossen op een vrij toegankelijk gebied leven, kun jij hem ook gewoon bezoeken. Zo kun je dus als het ware even kijken hoe het met hem gaat, hem een aai geven en zelf ondertussen genieten van de prachtige natuurgebied. Dit concept zal in de loop van de tijd nog meer persoonlijkheid krijgen, om zo een unieke en eerlijke ervaring te geven aan jou als consument.

Het vleespakket is beschikbaar in 10 kg vlees. Er zal later komend jaar ook een 6kg en 8kg pakket komen. Dit is verkrijgbaar vers of diepgevroren, net naar voorkeur. Houd er wel rekening mee dat een vleespakket niet altijd beschikbaar is, dit heeft te maken met de groei van de blaarkopkoeien. Mocht je interesse hebben in een vleespakket, vanaf 21 januari a.s. zijn er weer nieuwe vleespakketten beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

de-drie-wedden-3-1200

Hoe fantastische is het als je op deze manier van je vlees kunt genieten? Wetende waar het dier vandaan komt, dat het een goed leven heeft gehad en daardoor optimaal is qua smaak. Een super goed initiatief vanuit De Drie Wedden!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gemeente Rotterdam

 

Deel dit blog op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bär van Campenhout